Bij sneeuw zal je veelal direct denken aan natte sneeuw of verse poedersneeuw. Wat veel mensen niet weten is dat er meerdere soorten sneeuw zijn. Maar laten we eens beginnen met het begrip ‘sneeuw’, wat is sneeuw nu eigenlijk? Als je het woordenboek erbij pakt dan staat hierin de volgende omschrijving: bevroren neerslag die in de vorm van vlokken valt. In dit artikel gaan we het puur hebben over de diverse soorten sneeuw die je kan tegenkomen op wintersport en dan met name op de pistes als ondergrond.
Poedersneeuw
We beginnen gelijk maar met de mooiste en lekkerst sneeuw die er is en dat is poedersneeuw natuurlijk. Onder de fanatieke wintersporters ook wel bekend als Powder of POW. Poedersneeuw is koude sneeuw wat zeer licht is en weinig vocht bevat. Een nadeel hiervan is wel dat het zichzelf snel verplaatst als het hard waait en zo kunnen er sneeuwduinen ontstaan.
Crud sneeuw
Met name de skiërs en snowboarders die regelmatig off-piste gaan zullen dit soort sneeuw herkennen. Er wordt gesproken over crud sneeuw als de ondergrond oneffen is en bestaat uit zowel losse als compacte sneeuw. Een combinatie dus van poedersneeuw en sneeuw met een grotere dichtheid.
Crust sneeuw
Van Crust sneeuw spreek je als er boven op de sneeuw een korstlaagje ontstaat. Dit doordat de bovenste sneeuwlaag door de zon en hogere temperaturen gesmolten is en nadien, wanneer de temperaturen weer dalen, opvriest. Een piste met een krokant laagje dus als er sprake is van crust sneeuw.
Slush sneeuw
Dit is misschien wel de vervelendste sneeuw voor ons als wintersporters. Slush sneeuw ontstaat bij hoge temperaturen overdag. Vooral gedurende de dag worden de pistes hierdoor erg slecht en ontstaan er sneeuwhopen. Ook wel bekend als de vervelende buckels, welke veel vragen van je techniek en enorm veel kracht kosten.
Kunstsneeuw
Voor de skigebieden die het helaas niet treffen met de winterse neerslag is er altijd nog de mogelijkheid om kunstsneeuw op de pistes te spuiten. Hiervoor moet het overigens in veel gevallen wel vriezen. Deze kunstsneeuw wordt gemaakt door vele sneeuwkanonnen die langs de pistes opgesteld staan.
IJs
Het is niet echt een soort sneeuw, maar het betreft wel een type ondergrond. De ondergrond ontstaat doordat gesmolten sneeuw weer opvriest. Zo ontstaat er een harde, gladde ijsplaat. Deze ondergrond is vooral voor de beginnende wintersporter niet prettig te noemen, aangezien er moeilijk grip gevonden kan worden. Je dient op dergelijke ondergronden goed je bochten te snijden.