Een freeride ski is een (erg) brede ski, gemaakt voor off-piste afdalingen in de poedersneeuw. De breedte van de ski zorgt ervoor dat je meer drijfvermogen hebt, waardoor je als het ware blijft drijven op de poedersneeuw. Er zijn freeride ski’s voor alle niveau’s: van beginner tot vergevorderd. Op deze pagina lees je alles over de freeride ski.
Kenmerken freeride ski
Freeride ski’s hebben en aantal kenmerken. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:
- Een freeride ski is extra breed, waardoor je meer drijfvermogen hebt in de diepe sneeuw (float).
- De radius, oftewel de draaicirkel van de ski. Deze is minder hoog dan de gemiddelde pisteski. Te laag is niet prettig, omdat dit alleen maar tegenwerkt in de poeder of bij een harde bovenlaag (Bruchharsch). De radius van een freeride ski ligt meestal boven de 20 meter.
- Freeride ski’s hebben rocker. Dit heeft een positief effect op het drijfvermogen van de ski.
- Een freeride ski is over het algemeen iets langer dan een pisteski. Wel is dit per persoon verschillend. Freeriders die veel tussen de bomen skiën, willen vaak een iets kortere ski.
Meer drijfvermogen
Daar waar een slalom ski een zeer smalle taille heeft, is dat bij een freeride ski juist het tegenovergestelde. De ski is een stuk breder, waardoor deze meer drijfvermogen heeft in de diepe sneeuw. Dat drijfvermogen zorgt ervoor dat je makkelijk kunt skiën in (diepe) poeder. Je blijft er als het ware op drijven. Hoe breder de ski, hoe gemakkelijker het gaat. De breedte van een freeride ski varieert tussen de 90/100 en 120 milimeter onder de voet. Ski’s die daarboven komen, zijn vooral geschikt voor de echte, ultra diepe, poederdagen.
Op en naast de piste
Freeriden bestaat al jaren. Sterker nog, toen er lang geleden nog geen liften waren, deed men niet anders. Tegenwoordig is de techniek van freeride ski’s dusdanig ontwikkeld, dat je er niet alleen fijn off-piste mee kunt skiën, maar ook op de piste. Op de piste zijn de ski’s echter wel minder ‘levendig’ doordat de ski’s een tragere kastenwissel hebben. Dit heeft uiteraard te maken met de breedte van de ski.
Allerlei soorten en maten
Freeride ski’s zijn te koop in allerlei soorten, maten, merken en modellen. Vrijwel alle skimerken hebben tegenwoordig freeride ski’s in het assortiment. Zoals het eigenlijk bij alle ski’s geldt, hangt het type freeride ski af van jouw wensen. Belangrijk is dat je een ski koopt die voldoet aan jouw verwachtingen. Voordat je freeride ski’s gaat kopen, is het daarom belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Denk na hoe vaak je de ski off-piste gaat gebruiken. Ben je tijdens je wintersport alleen maar buiten de piste te vinden of kies je liever voor een combinatie van beide.
- Wat is je skiniveau?
- Wil je vooral snel kunnen skiën met de ski?
- Wil je naast freeriden ook kunnen toerskiën?
Wat is freeriden
De letterlijke vertaling van freeriden is ‘vrij rijden‘ en dat is ook meteen een hele goede omschrijving voor deze tak van de skisport. Bij freeriden kies je je eigen lijn in de sneeuw en daal je off-piste af naar beneden. Dat kan extreem, steil, snel, tussen de bomen door en met allerlei sprongen, maar ook in alle rust. In tegenstelling tot bijvoorbeeld toerskiën, gaat het hier vooral om de afdaling en niet om de klim naar boven. Wel is het zo dat je voor freeriden vaak een klein stuk omhoog moet klimmen of dat je je met de helikopter ergens af laat zetten. Op die manier kun je de mooiste afdalingen maken.
Belangrijk
Ga nooit freeriden zonder de juiste kennis en het juiste materiaal. Onder dat materiaal valt niet alleen de juiste ski-uitrusting, maar ook het materiaal voor lawineveiligheid (lawinepieper, lawinerugzak met airbag etc.). Wees jezelf altijd bewust van eventuele gevaren en ga met respect om met de bergen. Wil je freeriden een keer uitproberen? Doe dit altijd samen met een gids. Hij of zij kan jou het best vertellen wat je wel en niet moet doen en waar je wel en niet kunt freeriden. Meerdere skigebieden bieden tegenwoordig speciale gedeeltes waar je dit op een veilige manier kunt uitproberen.
Source: www.skiinformatie.nl